Supporting grip training

Supporting grip oefeningen

Support grip oefeningen zijn oefeningen waarbij je traint op het vasthouden van een object. Dit is een daarom een vorm van isometrische vorm van griptraining.

Double overhand grip deadlift (op herhalingen)

Bij deze oefening deadlift je een gewicht met een overhandse greep voor een bepaalde hoeveelheid herhalingen. Omdat dit niet de sterkste grip op een barbell is, is dit extra zwaar voor je grip. Met deze vorm van training train je vooral op de maximale supporting grip kracht.

Barbell holds

Lift een zware barbell met dubbel overhandse greep en houdt deze zo lang mogelijk vast. Hierbij ligt de focus meer op uithoudingsvermogen dan op maximale kracht.

One hand deadlift

Pak de stang met één hand vast aan de middenknurling en voer een deadlift uit. Deze vorm van training stelt je in staat om een zware supporting grip training te doen zonder ook meteen zwaar te deadliften.

one-arm-deadlift-jon-pal-sigmarsson

Suitcase deadlift

Dit is bijna hetzelfde als de one hand deadlift, maar hierbij ligt de barbell naast je. Dit is ook zwaar voor de stabilisatiespieren van de romp, dus een minder geschikte variant als het puur om gripkracht gaat.

Farmer walks

Bij deze oefening til je de twee implementen op, één aan elke kant van het lichaam, en loop je er stuk mee.
Je zult merken dat je met deze oefening een stuk meer gewicht in totaal kan vasthouden dan met een (double overhand) barbell hold.

Fat bar/Fat dumbell deadlift

Hierbij doe je een deadlift met een extra dikke stang, wat het moeilijker maakt de stang vast te houden. Als je geen speciale fat bar hebt, kan je Fat Gripz gebruiken, die met een kliksysteem om de normale afmeting barbell past.

Artikelen in deze serie:

Griptraining, een inleiding
Supporting grip training
Crushing grip training
Pinch grip training
Overige gripoefeningen