Pinch grip training

Pinch grip

Dit is de vorm van grip waarbij de hand niet volledig gesloten is om het object, en je met de hand een object vastklemt tussen duim en vingers. Belangrijke oefeningen hierbij zijn:

Plate pinch

Bij deze oefening pak je een (platte) gewichtschijf vast tussen duim en vingers en hou je deze zo lang mogelijk vast. Hoe zwaarder en dikker de plate hoe moeilijker deze oefening wordt.
Een variant hierop is de ‘Multiple plate pinch’, waarbij je meerdere plates tegelijk met één hand oppakt en lift, of zo lang mogelijk vasthoudt. Omdat je meerdere plates gebruikt moet je harder knijpen om te zorgen dat ze er niet tussenuit niet vallen. Ook kan de afstand tussen duim en vingers hiervan groter worden, wat een minder sterke positie is voor je hand, waardoor de oefening zwaarder wordt.

Reeves Deadlift (Pinch grip deadlift)

Voer een deadlift uit, waarbij je niet de stang vastpakt, maar de schijven, met een pinch grip. Deze deadliftvariant is vernoemd naar de bodybuilder Steve Reeves, die deze variant op de deadlift bekend maakte.

‘Euro Pinch’

De ‘Euro Pinch’ is een oefening die vaak gedaan wordt in grip-wedstrijden. Hierbij lift je een implement waarbij je de schijf in het mindden vastpakt met een pinch grip. Door deze schijf zit een stang waaraan meer schijven te laden zijn. Bij wedstrijden is het doel om een zo zwaar mogelijk gewicht op te tillen tot een bepaalde hoogte.
Je kan hierop variëren door 1 of 2 handen te gebruiken. Ook kan je met dit implement holds doen.

two-hands-pinch
bron: gripauthority.com

De ‘Hub’

De hub is een rond voorwerp die je tussen je tussen je vingers en duim kan klemmen. Je hangt gewichten aan de hub en kan hem dan liften (voor maximale kracht), of holds doen waarbij je de hub met een bepaald gewicht zo lang mogelijk vasthoudt.

Ironmind-hub

bron: ironmind.com

Artikelen in deze serie:

Griptraining, een inleiding
Support grip training
Crushing grip training
Pinch grip training
Overige gripoefeningen